Lespakketten, misleidend en beperkend

Veel jongeren worden verleid met de goedkoop ogende pakketten. Na één les wordt een dergelijk pakket geadviseerd zonder te weten hoeveel lessen echt nodig zijn of helemaal eerlijk te zijn over alle kosten. Maar ja… in het land der blinden is éénoog koning. Tijd om die koningen van de troon te stoten.

‘Concurrentiebeding’

Het rijlespakket; ook wel het ‘concurrentiebeding’ onder de rijscholen. Hiermee kan een instructeur je namelijk binden aan zijn rijschool en voorkomen dat je naar de concurrent gaat. Hoe werkt het dan:
Je krijgt als leerling een ‘gratis’ proefles. Na deze eerste les, terwijl je zenuwachtig en in onbekende omgevingen bent (Lees: je bestuurt voor het eerst een auto in het verkeer) door de instructeur een lesplan opgesteld. Je blijkt 40 lessen nodig te hebben om klaar te zijn voor het examen.
Zodra het lesplan met 40 lessen is voorgesteld, geef je als leerling de klap erop, want in het land der blinden is de eenoog immers Koning. Dat is het moment dat het ‘concurrentiebeding’ ondertekend is. Je betaalt als leerling vooraf het hele bedrag terwijl je niet weet of de instructeur voor jou goed les geeft of dat je een klikt hebt. Hier kom je pas later achter en op dat moment zit je vast en kun je niet meer wisselen.

Wurgcontract

Het wordt erger. Sommige instructeurs maken namelijk een wurgcontract van hun ‘concurrentiebeding’. Als ouder en leerling spreek je namelijk vaak een bepaald aantal lessen af met de instructeur. Het kan zo zijn dat een leerling toch maar 30 lessen nodig heeft in plaats van 40. Maar wat gebeurt er, denkt u, met uw geld van de overgebleven lessen?

Veel instructeurs zetten in de kleine letters dat uw overgebleven lessen niet terugbetaald worden.

Waarom niet? Voor al het werk dat de instructeur er niet in heeft hoeven steken? Dit zijn natuurlijk manieren om geld te verdienen en jij als leerling (of je ouders) betalen de rekening.

Werkelijke kosten
Een belangrijke vraag is of de aangeboden pakketten, inclusief het “meest gekozen pakket” wel zo voordelig zijn als sommige rijscholen doen lijken? Waar is de pakketprijs op gebaseerd en klopt dit wel? Wat de instructeur namelijk niet laat zien is de opbouw van de kosten van het pakket. Instructeurs doen alles om het voordelig te laten lijken en schermen met nietszeggende garanties.

Een goed voorbeeld komt van een bekende rijschool uit Breda*. Het mooi klinkende ‘compact rijles pakket’ heeft een prijs van €1.897,50. Hiervoor krijg je 25 lessen, de tussentijdse toets en het praktijkexamen. Je krijgt zelfs een ‘Examen garantie’?
Laten we starten met de kosten voor de tussentijdse toets en het praktijkexamen. De rijschool vraagt hiervoor € 299,- per keer. Het CBR brengt hiervoor slechts € 120,- in rekening. Natuurlijk is de instructeur tijd kwijt en stelt hij zijn auto ter beschikking, maar dat zijn keurige marges.

Haal je de kosten voor de toets en het examen van de pakketprijs af, dan betaal je feitelijk € 1.299,50 voor 25 rijlessen. Dit komt neer op € 51,98 per rijles terwijl een losse les slechts €47,- kost! We weten in ieder geval wie de ‘examengarantie’ betaalt. Bovendien bekijkt de rijschool na de tussentijdse toets of er niet alvast een vervolgpakket moet worden geadviseerd. Het ‘concurrentiebeding’ loopt natuurlijk bijna af en de examengarantie moet je niet verwarren met slagingsgarantie.

Gebrek aan transparantie en controle
Pakketten zijn het uithangbord van wat verkeerd is in de branche. Een volledig gebrek aan transparantie en een consument die geen controle heeft. Ons advies daarom, begin met losse lessen en zoek allereerst de juiste instructeur voor jou. Als je die hebt gevonden, dan zal je sneller klaar zijn voor het examen en uiteindelijk minder geld kwijt zijn.
Lees blog #1 met alle tips voor het vinden van jouw perfecte instructeur.

Volgende week alles over de ‘drukke’ rijinstructeur en wat allemaal wel niet belangrijker is dan te focussen op lesgeven. Wil je alvast weten wat de volgende 3 valkuilen zien dan kun je kijken op Clickdrive.nl/rijles-blog/

Bart Buurma
CEO Clickdrive.nl
[email protected]
06-15018752

*Vanwege privacy overwegingen heb ik de naam van de rijschool weggelaten.