Onbetrouwbare slagingspercentages

Het middel dat het meest gebruikt wordt om een goede rijinstructeur te vinden, is op zijn minst onbetrouwbaar: het slagingspercentage. Trap er niet in en kijk breder! Regelmatig wordt met deze cijfers gesjoemeld om de onwetende leerling (en ouder) te misleiden.

Gesjoemel

“Hoe vind ik dan een goede rijinstructeur?” Om die speld in de hooiberg te vinden, ga je dus op zoek naar de slagingspercentages. Dit moet je toch zekerheid bieden zegt iedereen? Dan kom je van een koude kermis thuis. Allereerst ligt het gemiddelde slagingspercentage onder de 50%. Daarnaast zijn sommige rijinstructeurs erg creatief met het omhoog krikken van hun slagingspercentages. Je schrijft je in met twee rijscholen, de leerlingen die vermoedelijk slagen worden ingeschreven met rijschool A en de minder kansrijke leerlingen met rijschool B. Beide rijscholen vallen wel onder dezelfde persoon.

Vertekend beeld

Dit is een vrij vergaand voorbeeld dat helaas voorkomt, maar naast het gesjoemel, is het slagingspercentage in de basis onbetrouwbaar. Dit komt omdat het percentage afhankelijk is van keuzes die een instructeur maakt. Ik geef je een voorbeeld waar ik dat mee duidelijk maak:

  • Instructeur A: Zijn leerling heeft 70 rijlessen gehad voordat hij op mag voor het examen en hij slaagt in één keer
  • Instructeur B: Zijn leerling mag al op na 25 lessen en helaas zakt de leerling. Met nog 10 extra lessen slaagt deze
  •       leerling gelukkig wel bij zijn 1ste herexamen.

Welke instructeur is nu beter en levert de benodigde kwaliteit? Instructeur A lijkt de logische keuze met een slagingspercentage van 100%, toch?

De realiteit is echter dat de leerling bij Instructeur A (waarschijnlijk) met veel minder lessen ook al de 1ste keer geslaagd was. Je kunt gerust zeggen dat deze leerling ‘opgelicht’ is. Uiteindelijk heeft de leerling van instructeur B sneller zijn rijbewijs en is aanzienlijk minder geld kwijt. De goede instructeur weet de juiste balans te vinden en dat betekent inderdaad soms iemand (net) te vroeg naar het examen sturen en dus niet het hoogste slagingspercentage.

Verschillen per stad

Dit betekent natuurlijk niet dat het slagingspercentage helemaal niets zegt. Het is een zeer goed startpunt. Zit een instructeur onder het gemiddelde dan is dat wel een reden om een paar kritische vragen te stellen.
Nu moet je dan wel zorgen dat je de juiste vergelijking maakt. Het gemiddelde slagingspercentage verschilt namelijk enorm per stad:

  • Sittard:          65%
  • Rotterdam:   37%

Op debesterijscholen.nl kun je het slagingspercentage van jouw stad vinden. Gebruik je de Clickdrive app, dan laten wij de instructeurs zien die in jouw postcodegebied les geven. Je kunt dus direct de relevante slagingspercentages naast elkaar zien, samen met de andere relevante informatie. Lees mijn blog van vorige week met alle tips voor het vinden van jouw perfecte instructeur.

Volgende week alles over lespakketten en waarom deze vaak misleidend en beperkend zijn.
Wil je alvast weten wat de volgende 5 valkuilen zien dan kun je kijken op Clickdrive.nl/rijles-blog/

Bart Buurma
CEO Clickdrive.nl
[email protected]
06-15018752