Het Clickdrive rijles blog

Wie kent niet iemand met een zeer slechte ervaring tijdens het halen van je rijbewijs? De verschillende erkende en serieuze misstanden lijken wel door de overheid en de branche te worden geaccepteerd.

Gelukkig kun je jezelf wapenen tegen de 7 belangrijkste valkuilen. In dit blog help ik je met uitleg en tips navigeren langs deze valkuilen zodat iedereen snel en veilig zijn rijbewijs kan halen.

 

1. Prijs wint (helaas vaak) van kwaliteit
De eerste valkuil begint al bij het zoeken van een geschikte rijinstructeur. Er zijn twee keer zoveel rijinstructeurs dan er nodig zijn in Nederland. Dit zorgt voor prijsvechters waarbij het leveren van kwaliteit geen prioriteit is. ‘Als ik maar de leerling binnen lok, dan zit hij toch aan me vast’, horen we velen denken.

2. Onbetrouwbare slagingspercentages
Het middel dat vervolgens het meest gebruikt wordt om toch een goede rijinstructeur te vinden, is op zijn minst onbetrouwbaar: het slagingspercentage. Trap er niet in en kijk breder! Regelmatig wordt met deze cijfers gesjoemeld om de onwetende leerling verkeerd voor te lichten.

3. Lespakketten, misleidend en beperkend
Veel jongeren worden verleid met de goedkoop ogende pakketten. Na één les wordt een dergelijk pakket geadviseerd zonder te weten hoeveel lessen echt nodig zijn of helemaal eerlijk te zijn over alle kosten. Maar ja… in het land der blinden is éénoog koning. Tijd om die koningen van de troon te stoten.

4. De ‘drukke’ rijinstructeur
De rijinstructeur is vaak een éénpitter. Daardoor vindt de instructeur het blijkbaar heel logisch om te telefoneren, Whatsappen, koffie te drinken en te tanken tijdens een les. Dit gaat ten koste van de aandacht die jij verdient en waar jij of je ouders voor betalen en hard voor hebben gespaard.

5. Feedback is het ontbijt van kampioenen
Om even bij ‘de leerling klein houden’ te blijven, past dit punt goed in het rijtje. Een veelvoorkomende klacht van leerlingen heeft te maken met gebrek aan feedback en inzicht in voortgang. Niet weten waar je aan toe bent, terwijl de leerling zelf veel geld betaalt om zo snel mogelijk het rijbewijs te halen. Een dwalende leerling levert immers meer geld op.

6. Dubieuze betalingsmethoden
Iedereen rekent tegenwoordig af met iDeal of Apple Pay, maar niet alle rijinstructeurs. Sommigen verwachten contante betaling en je kan wel bedenken wat hiervoor de reden is. De rijinstructeurs die ietwat moderner te werk gaan sturen je een tikkie. Maar een duidelijk overzicht ontbreekt.

7. Het examen als verdienmodel
De rijinstructeur is in de ogen van de leerling de expert. Bovendien denkt elke leerling goed te kunnen rijden en wil dus snel afrijden. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Leerlingen worden opzettelijk te vroeg op examen gestuurd en hebben hierdoor uiteindelijk meer rijlessen nodig en geven daardoor (te) veel uit aan examenkosten. Sommige rijinstructeurs weten heel goed hoe je aan een leerling meer kunt verdienen.

Dit zijn de zeven meest voorkomende valkuilen waar dagelijks leerlingen en hun ouders invallen. De komende weken zullen we iedere valkuil behandelen op ons blog. We willen iedereen helpen om snel en veilig zijn rijbewijs te halen. De leerling mag namelijk niet langer zo worden behandeld in de lesauto.

De eerste tip, gebruik ‘Het Clickdrive rijbewijs stappenplan en laat ons je helpen door de bomen het bos te zien.

Bart Buurma
CEO Clickdrive.nl
06-15018752